35%-os plusz rezsicsökkentés Oladon
Az igazi energia megtakarítás nem csupán a homlokzati hőszigetelésnek, nyílászáró cserének, hanem a gépészeti technológia modernizálásának is köszönhető. A sikeres pályázatok titka pedig az előre tervezés.

A rezsicsökkentés mellett minden bizonnyal sok régi panelépület lakástulajdonosa szeretné tudni, hogy mennyi energiát fogyaszt a fűtési szezonban, s mindennek ismeretében milyen lehetőségei vannak a további akár 35%-os megtakarításra.
Ugyanis sokat tehetünk, annak érdekében, hogy panellakásunk energiafelhasználása jelentősen javuljon, és ez által az értéke is jelentősen nőjön.

De minderről mit kell tudnunk, és mit kellene tennünk?
Az előző évtized panelfelújítási tapasztalatairól, pályázatokról, jó és rossz döntésekről is szó volt azon az oladi lakossági fórumon, melyet a LISZI szervezésében tartottak pénteken este. Az már ismeretes, hogy a lakótelepen a Kodály Z. u. 18-20. és Kodály Z. u. 26-32. sz. épületek eredményesen pályáztak az Új Széchenyi Terv Klíma Barát Otthon Panel-programon.
Ám az újabb lehetőségekre, a várható pályázati kiírásra jó, ha időben felkészülnek a lakóközösségek.
Tölgyesi Ernőné építész, vezető tervező az iparosított technológia felhasználásával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó korszerűsítéséről, felújításáról, a 2006-tól 2014-ig megvalósult pályázatokról beszélt.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy a homlokzati hőszigetelés, nyílászárócsere már komoly eredményeket jelent, akár 20-25%-os megtakarítást is, de Kaposi Zsolt szerint a fűtésszabályozás gépészeti megújításával további eredmény is kimutatható, ami összességében már 35%-os megtakarítás is lehet.
Fontos tehát az épülettömb, a lépcsőház és a lakások feltérképezése ebből a szempontból is, hiszen mindezeket követheti a pénzügyi tervezés, és a pályázat előzetes tervezése. Nem mindegy a homlokzati hőszigetelés vastagsága sem, amely ma már ajánlottan 10-12 cm, a nyílászárók milyensége, és a gépészeti elemek helyes megválasztása sem. A felújítás után pedig meg kell tanulniuk a lakóknak a lakás helyes használatát, ami a szellőztetés, a párásodás, a penészesedés megakadályozása miatt, valamint a gépészeti technológia racionális használata miatt is fontos.

A sok-sok hasznos információ minden bizonnyal előkerül még a további fórumok során, hiszen hamarosan várható az újabb pályázati kiírás, amelyre a forrásokhoz való időbeni hozzájutás végett is fontos, hogy az előzetes tervezés megtörténjen.

Folytatás igény szerint a következő lakossági fórumokon.