Külterületi ingatlanokban élők védelmében - Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

Garai Gábor:
Bizalom (részlet)

„Akkor se mondom, hogy nem érdemes 
hinni az emberben, akkor se mondom, 
hogy megélek magam is, néptelen
magányban, mert irgalmatlan az  élet.

De csöndes szóval eltűnődve mondom: 
bizalmam sarkig kitárt kapu, 
nem verhet rá lakatot a gyanú; 
ki-bejár rajta bárki szabadon.”

Bűnmegelőzési tanácsok

a külterületi ingatlanokban élők, valamint az életvitelszerűen nem lakott ingatlanok védelmében

Ma Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít. Legnagyobb arányban a fővárosban és a kistelepüléseken élnek, sokan közülük teljesen egyedül. Napjainkban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Az életkor előrehaladtával az egészségügyi állapotban jelentkező problémák tovább nehezítik helyzetüket.
Az idős, egyedülálló emberek gyakrabban válnak bűncselekmény áldozatává, hiszen a bűnelkövetők ezeknek a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek a naivságát, hiszékenységét használják ki.

Kérjük, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat, és ajánlásainkat közvetítse idősebb, egyedül élő rokonai és ismerősei felé!

 • A betöréses lopások megelőzése érdekében célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
 • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmegy otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.
 • Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince vagy garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.
 • Ne tartson otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű kézpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.
 • Anyagi lehetőségeihez mérten, kiegészítésként alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonába.
 • A garázs és a melléképületek ajtaját is mindig zárja be! Ezek esetében is meg kell teremteni a mechanikai biztonság minimális követelményeit. Ha van az építényen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
 • Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságairól fényképet és részletes leírást készít, hiszen így a rendőrségnek érdemleges és használható információval tud szolgálni.
 • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézik, a tolvaj csendben be is juthat a lakásába.
 • A kaput akkor is zárja be, amikor a kertben dolgozik, hiszen elképzelhető, hogy a munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! A nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonába.
 • Amennyiben a telket alacsony, könnyen letaposható drótkerítés védi, esetleg nincs is körbe kerítve, ne hagyjon elöl értékes, illetve könnyen mozdítható holmikat!
 • Ne engedjen be senkit a lakásba, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően - még akkor se, ha hivatalos szerv vagy vállalat képviselőjének mondja magát!
 • A nyugdíjbiztosítási igazgatóság, valamint a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem!
 • Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül! 
 • Amikor a „látogató” távozik, írja fel a gépkocsija rendszámát, színét, típusát!
 • Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!
 • Ha egy – az Ön számára - ismeretlen személy telefonon vagy személyesen jelentkezik, és pénzt kér, először mindenképpen hívja fel azt a rokonát, akire hivatkozik!

Kérjük, hogy Ön is fordítson figyelmet lakókörnyezetére, szomszédaira!  Ha gyanúsan mozgó idegeneket lát, illetve bűncselekmény áldozatává vált, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Ne feledje, legtöbbet Ön tehet a biztonságáért!

Új Széchenyi TervNemzeti Fejlesztési ÜgynökségMagyarország megújul